Det kan virke ganske uoverskueligt at skulle lave en konfirmationssang, men frygt ikke. Du skal bare vide, hvordan du griber det an og så er du klar til at skrive en sang til konfirmation.

Punkt 1: Vælg en melodi til din konfirmationssang

Det allervigtigste ved din konfirmationssang er melodien, da det som oftest er den, der er afgørende for, om gæsterne stemmer i. Hvis du vælger en melodi, du selv synes er ekstremt relevant i forhold til konfirmanden, men som størstedelen af gæsterne måske ikke vil kunne være med på, skal du i hvert fald ikke være genert, når det handler om din egen sangstemme. Du kan vælge noget originalt til din konfirmationssang, der er skrevet på en ældre melodi og som alle kender.

Et par eksempler kunne være:

“I en kælder sort som kul”

“Se den lille kattekilling”

“Det hammer hammer fedt”

Punkt 2: Vælg jargonen

Det, der menes, med jargonen er hvilken vinkel, du vil have på Vælg først og fremmest en melodi til din konfirmationssangsangen. Skal din konfirmationssang omhandle konfirmandens tidligere bedrifter og sjove historier fra barndommen, eller skal den være mere fremadrettet og lægge vægt på konfirmandens fremtidsplaner? I den forbindelse skal du også beslutte dig for, om den skal være humoristisk eller om den skal være mere seriøs, rosende og ytre dit kendskab til konfirmanden.

Nu har du sikkert allerede besluttet dig for, at det da virker som en ganske kedelig og langsommelig proces det med den sang til konfirmation, du skal lave. Men bare vent. Nu kommer det sjove. Der hvor du selv kan få lov at føle dig som et barn igen uanset din alder – og hvor du nok ligefrem vil more dig over at lave din konfirmationssang.

Punkt 3: klappeleg!

Det er her, du skal begynde at sætte dine egne ord ind i den melodi, du har valgt. Her er det en udmærket ide at starte med at finde ud af, hvor mange stavelser, der skal være i hver linje og så gå ud fra det. En udemærket og meget morsom leg, er den traditionelle leg, hvor du klapper stavelserne. Det gør det derfor meget sjovere og nemmere, at sætte det rigtige antal stavelser ind i linjerne.

Skal det rime?

Det gode er, at du i en konfirmationssang ikke nødvendigvis behøver at være grammatisk korrekt og kan bytte rundt på ordene, forkorte dem og indsætte apostrofer, som det passer dig og til din sang til konfirmation. I den forbindelse skal du også overveje, hvilke linjer du helt sikkert vil have til at rime. Her kan du sagtens starte med at finde nøgleord, der rimer, og som du ved, du vil have med og så fylde resten ud bagefter. I sidste ende er der dog mange fremgangsmåder alt efter, hvad der falder dig mest naturligt. Bare husk der ingen regler er, når det handler om at lave en sang til konfirmation, og du kan have det sjovt imens.

For forslag til forskellige typer af sange se: